28/7-15: Tisdagstanken

Hej svejs på er! Nu är det sent om sider dags för min tanke för dagen. 
 
Nu handlar den om alkohol. Vad tänker du när du hör ordet? 
Det kan vara lättsamt, ingen tanke alls eller något man mår dåligt av, både fysiskt o psykiskt av att ens tänka på. Kanske finns jobbiga minnen, kanske endast roliga tankar. 
 
Hur som så är det rätt laddat, och poppar alltid upp extra i semestertider, eller hur?
 
Väldigt många, även jag, lägger ibland upp bilder på tex facebook med en status typ: nu är det fredag, skål på er! Och en bild på något i glaset. Och det är ju inte Fanta där i då direkt. Nä, vin eller öl eller kanske en somrig drink. Bara för att det är fredag.. verkligen.. ? Eller texten: nu är jag verkligen värd detta... Jaha..?
 
Jag vet - jag skriver själv så ibland och ja det är ju korkat egentligen. 
 
 
 
 
Hm.. jag har inga personliga dåliga minnen från förr där alkohol varit jobbigt för mej. Alltså jag har inte växt upp med familj med problem. Jag har inte heller druckit speciellt mycket själv i mina dar. Jag skulle ju dansa ja, och det går bara inte om man häller i sej för mycket. Sen tyckte jag inte att jag ville heller, förrän jag gick i gymnasiet. De flesta andra hade ju då druckit både en och två och .. gånger, men det struntade jag i. 
Vet oxå att mina föräldrar inte hade varit glada på mej om jag hade kommit hem packad. Och japp, det är jag glad för. 
 
Alla dessa fester där jag nykter satt bland massor av människor som var dyngraka. Nån spydde, nån slogs och nån satt i soffan med mej och gav mej orden: du e bra du Malin, tänk om fler var som du och inte drack så här... Jamen.. gör inte det då du heller, svarade jag. Gång på gång..
 
En sommar var det rätt mycket dricka. Man hade skitkul, träffade vänner, drack rom o cola.. huga.. och dansade sen hela natten. Mådde väl inte tipp topp dagen efter, men påt igen helgen efter. Det var en sommar. 
Men även då, när det var mycket, så drack jag inte så att jag blev så där packad att jag inte visste vad jag gjorde. Ville inte. 
 
 
 
Sen när man fick barn så var alkoholen minimal här. Och ännu mindre när kidsen var i tonåren. Jag har alltid blivit hämtad vart jag än varit av mina föräldrar, och det ville jag så klart ställa upp och göra själv med. Tanken fanns alltid där - tänk om nåt händer så man måste slänga sej i bilen och hämta. Det har blivit en del bilkörning fram och tillbaka, men som sagt, det gjorde jag mer än gärna. 
 
Tänk alternativet - nä, mamma o pappa har druckit så de kan inte hämta mej... Det klingar inte så bra i mina öron direkt. 
 
Sen vipps blev de stora, och rätt som det var så hade de skjuts fixat av kompisar med körkort. Jag var ändå beredd. Man vet ju aldrig. Sen körkort själv.. De blir stora och man kan ta det där glaset vin till maten. Man kan ta det där glaset vin på lördagskvällen, utan att behöva blinka. Det tog ett tag att inse, men ja, nu är man där, och visst blir det mera alkohol nu. 
 
Jag tycker det är jättegott att ta ett glas vin till maten just. Sen räcker det. Det är där och då det är som godast. Men man tänker ju efter lite när man en onsdag kan ta ett glas, bara så där, nästan utan att tänka på det. Bara för att det är gott. 
 
Bilder från google.se
 
Hur mycket dricker du?
Tycker du att det är väl helt ok men lite vin per dag? Nån öl här och där. Man har ju semester..
Eller för att det är fredag, eller lördag, eller onsdag, eller fint väder, eller spegelblankt på sjön, eller nån fyller år, eller för att slappna av, eller för att det varit för mycket eller.. ja ni fattar vad jag menar. Det finns ju tusen anledningar till att vi tar just det där glaset.
 
Men det är ju så gott!
 
Men är det smaken vi är ute efter, verkligen? 
Eller är det alkoholen? 
Eller måste du ha "nåt" för att kunna våga prata och släppa lös..?
Eller.. hemska tanke, har du bara trevligt och skoj, när du har druckit något?
 
Berusat oss har vi människor gjort i alla dess tider och kommer säkerligen oxå alltid göra. 
Jag skriver inte detta för att jag vill sträcka ut nån pekpinne, men kanske kan vi alla tänka till lite bara, när, hur o varför, och kanske hur ofta vi dricker. 
 
Kan du vara utan alkohol en helg, en vecka eller två..?
 
Jag tycker det är gott och jag skulle inte vilja vara helt utan faktiskt. Att bruka är ok, det är missbruket som vi inte vill ha. Gott med goda drinkar och alkoholen kan lätta upp stämningar och skratten kan flöda åt minsta sak. Så länge det är så är det ju inga problem. 
 
Skulle kunna fortsätta nu, men nä, ni orkar säkerligen inte med mitt pladder, så japp, där hade ni min tisdagstanke den här veckan. 
 
Må så gott och skål på er! :-) 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0