3/11-15: tisdagstanken

Förra veckan var det minst sagt fullt upp.
 
Jag och mina kollegor tyckte nog att just denna inplanerade kursdag var på tok fel, men.. ack så viktigt o bra. Vi får genom vårat jobb gå utbildning i HLR, hjärt-lungräddning. Man kan ju tycka att man har massor av viktiga saker att göra, men så tycker man ju nästan jämt, eller hur? Så det var bara att pallra sej iväg.
 
När vi kom dit så infann sej en mysig stämning då ljus var tända och vi var en liten grupp. Det var duktiga Therese som höll i utbildningen och jo, hon kan sin sak. Hon har jobbat på ambulansen tidigare så hon vet vad hon pratar om.  Verkligen jättebra!  Det var lagom med prat från både oss och henne och vi såg även en film med instruktioner. Och gott fika! 
 
 
 
Övning på dockor ingår oxå. Jag tycker detta är lite läskigt faktiskt. Hoppas jag slipper vara med om det på riktigt. Men, kanske skulle jag klara det galant, vad vet man. Tycker även att videon är lite jobbig att se. Blir så känsligt. Man får så många tankar. 
 
 
 
Det finns verkligen ingen tid för annat än att 'sätta igång' om ett hjärtstopp inträffar. Blodtrycket i kroppen måste hållas igång och då är det hjärtkompressioner som gäller. 
 
Mycket ändras ju med tiden och nu är det 30/2 som gäller. Alltså 30 kompressioner och två inblåsningar. 
 
 
 
Viktigt är att bytas av om man är flera på plats, då man blir snabbt trött av detta.
 
Vi fick även se och veta hur en hjärtstartare fungerar. Dessa finns utplacerade runt om i samhället. Vi har en vid vårat jobb. Vet du vart någon mer finns?
 
Tryggt känns det att veta att om inte denna maskin ska användas,  så startar den inte. Den känner av personen och ger instruktioner därefter. 
 
 
 
Vi pratade oxå om att sätta i halsen. Fy attan.. Fick veta hur vi ska agera då med. En tankeställare var om någon på tex en middagsbjudning sätter i halsen och då går iväg för att 'inte störa', så ska alltid någon gå med efter. 
Det kan faktiskt rädda personens liv. 
 
Tog även upp ang blödningar och hur bandage ska sättas. Läskigt igen.. 
 
Ja, många tankar blir det,  och vi kände oss nog lite 'dumma' som hade haft tankar på att annat var viktigare..
Detta ÄR ju viktigt. Livsviktigt! 
 
Tänk om någon ramlar ihop på ditt jobb, skolan, dagis, affären.. och DU kan rädda personens liv. 
 
Så tisdagstanken blir - Kunskap är bra! 
In och läs: www.hlr.nu 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0